Валерій Лавровський
09 февраля 2023

Алкоголь в малих дозах знижує ризик деменції. Дослідження

Група південнокорейських вчених виявила, що 15 грамів алкоголю на день зменшує ймовірність розвитку деменції. Однак вживання більшої кількості, навпаки, підвищує ризик, повідомляє CNN.

Зображення — Arepa.

Зображення — Arepa.

У дослідженні аналізували дані майже чотирьох мільйонів мешканців Південної Кореї, зібрані у 2009, 2011 та 2018 роках Національною службою медичного страхування. Ця компанія надає безкоштовне медичне обстеження двічі на рік для клієнтів віком від 40 років. Дані включали рівень вживання алкоголю, куріння та фізичних вправ. Також антропометричні вимірювання та лабораторні тести.

Дослідники поділили опитаних людей на категорії: «легка» — які приймали 15 грамів чистого алкоголю на день (приблизно 0,3 литра пива чи 150 мл вина), «помірна» — від 15 до 29,9 грамів на день та «важка» — більше 30 грамів на день. Автори також оцінювали, чи змінювали люди кількість випитого в період між 2009 і 2011 роками.

Команда порівняла ці дані з медичними записами у 2018 році, щоб дізнатися, чи в когось із досліджуваних діагностували деменцію. Дослідники виявили, що люди, які випивали в «легких» кількостях, мали на 21% менше шансів на розвиток деменції, ніж люди, які ніколи не пили. Люди, які продовжували пити в «помірних» кількостях, мали на 17% менше шансів на розвиток деменції.

Ті, хто пив більше 30 грамів на день, мали на 8% більше ризиків розвитку «деменції». А в тих, хто раніше часто випивав та з часом зменшив споживання алкоголю до помірного рівня, ризик діагностування хвороби Альцгеймера знизився на 12%, а ризик загальної деменції — на 8%.

Дослідження опубліковано у журналі JAMA Network Open.

читайте также
Комментарии