Валерій Лавровський
28 ноября 2022

В Україні запустили кампанію проти домагання в громадському транспорті

Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем» запустила інформаційну кампанію «Це просто жарт, обійми, дотик». Мета акції — підвищити обізнаність щодо проблеми домагань у громадському транспорті.

Фото — «ЮрФем».

Фото — «ЮрФем».

«Кривдники часто виправдовують свої дії тим, що був натовп чи це просто дотик або ж обійми — начебто нічого страшного не сталось. Втім це не просто дотик чи обійми. Важливо розуміти, що це злочин, за який передбачена кримінальна відповідальність», — заявляють авторки ініціативи. 

Організаторки проєкту розвісили плакати у шести станціях київського метрополітену — «Площа Льва Толстого», «Печерська», «Лук’янівська», «Золоті ворота», «Дружби народів» та «Палац спорту». На них розміщено інформацію про лінію правової допомоги та QR-код з посиланням на пам’ятку для потерпілих від сексуальних домагань у громадському транспорті.

У памʼятці розповідають, що таке домагання, у чому воно проявляється, а також алгоритм дій для постраждалих та свідків.

Наразі відомо про чотири відкритих кримінальних провадження, які зі статті «хуліганство» планують перекваліфікувати на «сексуальні домагання». В них фігуранти діяли приблизно однаково: у натовпі людей на станції метро притискалися до дівчини та «мацали» її руками. У всіх випадках до поліції зверталися потерпілі.

читайте также
Комментарии