Елеонора Чорноморченко
13 октября 2022

Вперше в історії: Греція на 5 годин змогла повністю забезпечити себе «зеленою» енергією

За даними незалежного оператора з передачі електроенергії (IPTO) Греції, минулого тижня країна змогла повністю отримувати електроенергію лише з відновлюваних джерел. Це вперше в історії електроенергетичної системи країни. Про це повідомляє Reuters.

Фото — Terna Energy.

Фото — Terna Energy.

IPTO заявив, що відновлювані джерела енергії становили 100% виробництва електроенергії протягом щонайменше п’яти годин минулої п’ятниці, досягнувши рекордного рівня в 3106 мегават-годин.

Після початку повномасштабної війни в Україні Греція скоротила свою залежність від російського газу та збільшила імпорт скрапленого природного газу. Також країна збільшила видобуток вугілля, відклавши свій план декарбонізації.

Саме тому вже за перші вісім місяців 2022 року частка відновлюваних джерел енергії від сонячної, вітрової та гідроелектростанції у Греції становила вже 46% від загальної структури електроенергетики країни. Торік за цей період показник становив 42%.

У майбутньому Греція прагне модернізувати свою електромережу, щоб до 2030 року виробляти щонайменше 70% енергетичного балансу завдяки відновлюваним джерелам.

читайте также
Комментарии