Елеонора Чорноморченко
21 июля 2022

Польща полегшує для українців правила отримання карти поляка

Українці, які зараз живуть в Польщі, зможуть отримувати карту поляка прямо в країні. Це спрощує процедуру, адже раніше документ видавали лише в польських консульствах України. Про це Міністерство закордонних справ Польщі повідомило на сайті польського уряду.

Фото — Serwis Rzeczypospolitej Polskiej.

Фото — Serwis Rzeczypospolitej Polskiej.

Нові правила набувають чинності 29 липня. Карту можна буде подати в будь-якому із 16 воєводських управлінь, в якому проживає людина. Заявку зможуть подавати як ті, хто вже мав карту поляка, так і ті, хто подаватиме документи вперше.

Для отримання карти необхідно буде подати заповнену заяву, паспорт, документ, що підтверджує спорідненість із польським народом, та, за можливості, сертифікат, що підтверджує знання польської мови. Якщо сертифіката немає, то рівень оцінять на співбесіді, яка повністю проходитиме польською. Тут також обговорюватимуть традиції та звичаї країни.

Власники карти отримають різні правові можливості: навчатися, працевлаштовуватися без спеціального дозволу, вести підприємницьку діяльність, користуватися екстреною медичною допомогою, мати знижки на проїзд та безкоштовно відвідувати певні державні музеї.

читайте также
Комментарии