Валерій Лавровський
26 октября 2022

Литва запустила перший річковий громадський транспорт

У литовському місті Клайпеда запустили перший в країні водний громадський транспорт. Це електробус-катамаран, заряду якого вистачає на відстань до 80 кілометрів, або на 6-7 годин, повідомляє The Mayor.

Фото — Klaipėdos mokslų ir technologijų parko.

Фото — Klaipėdos mokslų ir technologijų parko.

Судно може перевозити до 12 осіб, одне місце пристосоване для людей з інвалідністю. Довжина катамарану — 10,6 метра, швидкість — 11-13 км/год.

Ідея транспорту зʼявилась ще у 2018 році, коли ентузіаст Томас Веліус почав будувати електричні човни Popa Boat для водних прогулянок. Менеджери міської транспортної компанії Klaipedos autobusu parkas, якою керує муніципалітет, побачили потенціал ідеї та стали акціонерами й партнерами проєкту. Після об’єднання зусиль був створений електробус-катамаран.

Фото — Klaipėdos mokslų ir technologijų parko.

Фото — Klaipėdos mokslų ir technologijų parko.

За словами Андріаса Сутнікаса, менеджера з розвитку Клайпедського науково-технологічного парку, при правильному плануванні маршруту громадський водний транспорт може забезпечити безперебійний рух пасажирів.

«Електробус-катамаран не тільки виключає з вулиць певну кількість автомобілів, але й взагалі не створює викидів CO2, що вкрай важливо для міст, які часто страждають від забруднення», — уточнив Андріас Сутнікас.

На маршруті протяжністю вісім кілометрів курсуватимуть два водні транспорти. Загалом передбачено п’ять зупинок — від історичного центру до околиці міста. Прототип катамарана вже пройшов успішні випробування на річці Дейн. Повністю маршрут запустять навесні, він працюватиме у теплу пору року.

читайте также
Комментарии