Елеонора Чорноморченко
27 октября 2022

Науковці створили робота з щупальцями. Подивіться, як він захоплює предмети

Дослідники з Гарвардської школи інженерії та прикладних наук імені Джона Полсона розробили новий тип м’якого роботизованого захоплення, який працює за аналогом щупальців восьминога. Про це повідомляє Gizmodo.

Фото — Harvard Microrobotics Lab/Harvard SEAS

Фото — Harvard Microrobotics Lab/Harvard SEAS

Штучні щупальця нового робота — це порожнисті гумові трубки, які сплітаються в рухливу роботизовану тканину та схоплюють й утримують предмети. Коли вони порожні, то стають млявими, але коли наповнюються повітрям, то починають згортатися під тиском.

Разом група щупальців може міцно утримувати об’єкт, але окремо кожен щупалець має слабку силу, що зменшує ризик пошкодження крихкого об’єкта в процесі.

Дослідники перевіряли ефективність захоплення різними методами та підіймали різні предмети — кімнатні рослини, іграшки, предмети неправильної форми на зразок посуду і навіть м’які фрукти та овочі.
На їхню думку, нова конструкція захвату може стати ефективною у побуті та використовуватись у медичних організаціях для фіксації крихкого скляного посуду.

Під час розробки науковці хотіли створити пристрій, який повторював би здатність восьминогів та медуз уловлювати і намотувати здобич завдяки своїм довгим щупальцям і ниткам. Водночас вчені хотіли створити механізм захоплення, альтернативний роборуці, адже у ній складно відтворити здібності справжньої людської руки.

читайте также
Комментарии