Валерій Лавровський
25 октября 2022

Салман Рушді втратив зір на одне око

Після нападу в серпні британський письменник Салман Рушді втратив можливість бачити на одне око, а одна рука стала недієздатною. Про це повідомляє Reuters із посиланням на слова агента письменника іспанській газеті El Pais.

Фото — David M. Benett.

Фото — David M. Benett.

За словами агента Ендрю Вайлі, Рушді отримав серйозні поранення у шию. Одна рука недієздатна через перерізані нерви. Також ще близько 15 ран на грудях і тулубі. Вайлі відмітив, що не може надати інформацію, чи письменник досі перебуває в лікарні.

12 серпня 2022 року Салман Рушді був важко поранений після нападу з ножем під час виступу в Нью-Йорку, коли він збирався прочитати лекцію про свободу творчості. У нападі звинувачують 24-річного Хаді Матара з міста Ферв’ю, штат Нью-Джерсі. Під час виступу в суді він свою провину не визнав.

Салман Рушді — британський письменник, критик, публіцист індійського походження. В 1989 році за роман «Сатанинські вірші» іранський духовний лідер аятола Хомейні визнав книгу блюзнірською і віровідступницькою. Він закликав стратити автора.

 

Після цього Великобританія й Іран на кілька років розірвали дипломатичні відносини, а сам автор довгий час вимушений був переховуватися під охороною. В 2007 році присвоєння Рушді титулу лицаря Британської імперії спровокувало новий виток реакціонерства в ісламському світі.

Ми писали, що Джоан Роулінг почали погрожувати через твіт про Салмана Рушді. Вона написала, що їй «дуже зле» через цю новину, у відповідь один із користувачів написав: «Не хвилюйтеся, ви наступна».

читайте также
Комментарии