Таіна Федосеєва
18 сентября 2022

У Казахстані знову перейменували столицю

Столиці Казахстану повернули колишню назву – Астана. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав закон «Про внесення змін та доповнень до Конституції», повідомляє його офіційний сайт.

Фото — Unsplash

Фото — Unsplash

Крім того, зміни припускають, що тепер президент країни зможе обирати лише один раз на семирічний термін. Раніше термін президентського мандату становив п’ять років, і обиратися глава держави міг двічі поспіль.

Столиця Казахстану була перейменована в Нур-Султан з ініціативи якраз президента країни Касим-Жомарта Токаєва у березні 2019 року на честь першого президента Нурсултана Назарбаєва. І тоді, і зараз депутати парламенту підтримали ініціативу одноголосно. Політологи вважають, що це рішення ніби проводить межу між політикою Назарбаєва та діями нинішнього президента Токаєва.

Це було не перше перейменування міста: воно було засноване в 1830 році й тоді називалося Акмолінськ. 1961 року його перейменували на Цілиноград, 1992 року — на Акмолу, потім на Астану.

Дуже коротко: війна поставила під загрозу нашу роботу, тому ми просимо вас допомогти й далі робити те, що в нас добре виходить, — розповідати про культуру, науку, доказову медицину та психологію, історію, архітектуру та урбаністику, права людини, секс і фемінізм. А ще якими постають ці теми при погляді крізь призму війни.

 

Як це зробити?

 

Patreon | Банка Monobank | PayPal: info@mayak.org.ua

читайте также
Комментарии