23 мая 2018

Фестиваль "Німі ночі" пройде в Києві та в одеському Зеленому театрі

Фестиваль німого кіно та сучасної музики відбудеться 28-30 червня на двох локаціях: в Зеленому театрі в Одесі та в Національному центрі Олександра Довженко в Києві. Це вже восьмий за рахунком фестиваль. 

На постері – обличчя цьогорічного фестивалю, німецька актриса українського походження Ксенія Десні

Протягом трьох фестивальних днів музиканти з України та зарубіжжя озвучать вісім німих стрічок із міжнародних та українських кіноархівів. В Зеленому театрі глядачі зможуть переглянути дві українські та дві німецькі картини. Сатиричну комедію “Свині завжди свині” (1931), зняту в Одесі учнем Леся Курбаса Хананом Шмаїним. Втрачену роботу вдалося віднайти у 2015 році в Федеральному архіву Німеччини. Через рік картину повернули до України. Кінокомедію озвучить лідер гурту “Хамерман Знищує Віруси” Альберт Цукренко. Психологічний трилер Георгія Тасіна “Ордер на арешт” (1926) в музичному прочитанні гурту Вагоноважаті. Романтично-пригодницька драму Йоханнеса Ґутера “Вежа мовчання” (1925), в якій одну із ролей зіграла уродженка містечка Остер на Київщині, німецька актриса Ксенія Десні. Разом з гуртом Sed Contra Ensemble фільм озвучить фіналіст Envision Sound Сергій Леонтьєв, композитор, член Асоціації електроакустичної музики України. Драму «Ад’ютант царя» (1929) франко-німецького режисера з колишнього Катеринослава Володимира Стрижевського. Головну роль у фільмі виконав дуже відомий актор російського німого кіно Іван Мозжухін, а серед акторів другого плану – галичанин Александр Ґранах. Фільм озвучить український композитор, звукорежисер та фіналіст школи Envision Sound Роман Вишневський.
“Цьогорічна субназва фестивалю ПОВЕРНЕННЯ символізує, окрім повернення фестивалю в місто, де він був започаткований 9 років тому, неймовірне повернення двох дивом вцілілих українських німих фільмів та символічну репатріацію і включення в культурний обіг непересічних постатей європейського та світового кіномистецтва, змушених покинути Україну маже сто років тому внаслідок війн та революцій”, – зазначили автори кіноподії.
Нагадаємо, перший фестиваль “Німих ночей” відбувся у 2010 році на відкритому майданчику біля Морського вокзалу. Детальніше з програмою та розкладом фестивалю можна ознайомитись тут.
Комментарии