16 февраля 2018

Пояснюємо: за що судять мера Одеси і що буде далі

Захист мера Одеси виграв перший раунд у суді: Труханова відпустили на поруки народного депутата від БПП Дмитра Голубова. І доки в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі вирішують чи подавати апеляцію на рішення суду, нагадаємо, за що судять одеського мера.

У чому суть справи

Труханова підозрюють у розкраданні майна в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 ККУ). Йому загрожує 12 років ув’язнення. За версією слідства, міський голова разом зі своїм заступником Павлом Вугельманом, директором департаменту комунальної власності Олексієм Спектром, його заступником Володимиром Радіоновим, а також главою депутатської комісії Василем Шкрябаєм втілили в життя угоду з ТОВ «Девелопмент Еліт» для привласнення коштів громади. Мова йде про 185 млн грн, за які одеська мерія наприкінці 2016 року придбала будівлю ДП Завод «Краян». Хоча напередодні цей об’єкт двічі купували за значно менші суми: 11 млн грн і 4 відповідно.
ТОВ «Девелопмент еліт» була створена 25 серпня 2016 року, а вже наступного дня придбала адмінбудівлю «Краян» за 4 млн. грн.
Прокурор назвав Труханова «локомотивом злочинного умислу». За його словами, міський голова був куратором схеми на всіх її етапах: від підготовки довідки про потребу купівлі будівлі до підтримки рішення на погоджувальній раді та сесії. Самі депутати, як зазначає слідство, були введені в оману неправдими відомостями про реальний стан об’єкта. Оцінку приміщення проводила фірма «Брокбізнесконсалт», директор якої Галина Богданова засуджена на умовний термін за службову недбалість. Богданова також стала підозрюваною. Як зазначила строна обвинувачення, для прикриття схеми підозрювані використали ідею створення «Прозорого офісу». Зазначимо, саме в приміщення «Краяну» переїхав Центр інтегрованих послуг. Минулого місяця «Девелопмент Еліт» раптово погодилась повернути в міський бюджет 90 млн грн. Фірма пояснила своє рішення новою оцінкою приміщення. Мерія навіть уклала новий договір з компанією, а суд зняв арешт з 90 млн, але кошти так і не були перераховані в бюджет. Для затвердження договору необхідне рішення сесії. Труханов у суді всі звинуваченя відкинув, назвавши ціну в $480 за квадратний метр ринковою, а створення «Прозорого офісу» давно назрілим питанням для комфорту містян.

Що далі?

Очевидно, прокурори подадуть апеляцію на рішення суду щодо обрання запобіжного заходу. Що стосується самої справи, то НАБУ/САП доведеться докласти зусиль, щоб отримати вироки щодо Труханова. Хоча оборудки з об’єктами нерухомості звична річ на місцях, довести змову сторін при колективних рішеннях справа нелегка. Принаймні про це свідчить практика в українських судах.
Щоправда, в НАБУ розслідують ще кілька проваджень, в яких може фігурувати Генадій Труханов.
Нагадаємо, що сторона обвинувачення клопотала про взяття під варту мера Одеси із альтернативою застави в 50 млн грн. Окрім Труханова, суд випустив на поруки і його заступника Вугельмана. А ось директора «Девелопмент Еліт» заарештували з альтернативою застави в 5 млн. 200 тис. грн.
Комментарии