24 февраля 2018

Унікальні лекції та «Вхід заборонено»: чим здивує міжнародний фотофестиваль в Одесі

Odesa Photo Days відбудеться 25-29 квітня в Одесі вже вчетверте. В програмі фестивалю: експозиції, лекції, майстер-класи, презентації та вечірні фотопокази.

Odesa//Batumi Photo Days 2017 (фестиваль цього року змінив назву на Odesa Photo Days)

Головна подія Odesa Photo Days – конкурс на тему «Вхід заборонено» (Off Limits). Як зазначають організатори, «Вхід заборонено» – це історії, про які заборонено говорити з політичних чи історичних причин, це історії про забуті міста та забутих людей. Експозиція відкрито покаже речі, від яких суспільство бажає відвернутись, приховати:
“Цього року ми приймаємо заявки від фотографів зі всього світу аби побачити приховані історії з різних континентів, аби відкрити наш фестиваль фотографії для міжнародної спільноти та візуалізувати таємниці нашої країни”.
Також цього року фестиваль вперше оголосив конкурс для підлітків Future Days, щоб показати, як бачить світ молоде покоління нашої країни, і представити їхні роботи світові. Заявки на участь приймаються до 1 березня. Детальніше з умовами конкурсів можна ознайомитися на “Вхід заборонено” та Future Days.

Odesa//Batumi Photo Days 2017

Стали відомі й перші деталі програми. Зокрема, на професіоналів чекає цікава дискусія «Фоторинок в Україні – хронічна відсутність чи кволий процес?», під час якої учасники спробують розібратися: що купують галеристи, як розвивається фотографічний ринок у світі, як формується ціна на сучасну фотографію, як автори виходять на міжнародний ринок, та інше. Першим лектором Odesa Photo Days став дослідник сучасної культури Тігран Амірян. На лекції «Автофікція: між фотографією та текстом» він розкаже про синтез фотографії і тексту та коли і навіщо люди почали міксувати автобіографію та вигадку. Odesa Photo Days (до 2018 — Odesa//Batumi Photo Days) виник 2015 року як рефлексія на війну на сході України, політичні події та соціальні медіаманіпуляції. Щороку фестиваль збирає в Одесі професіоналів, аматорів та шанувальників фотографії з усієї країни та світу. За три роки існування фестивалю відбулися десятки фотовиставок, лекцій, майстер-класів, фотопоказів та вечірок. Більшість подій у рамках Odesa Photo Days безкоштовні для глядачів. Географія фотофестивалю шириться далеко за межі України: у різні роки на форум приїжджали фотографи і куратори з Південної Кореї, Сингапуру, США, Туреччинни, Фінляндії, Чехії та інших країн. СохранитьСохранитьСохранитьСохранить