Валерій Лавровський
28 сентября 2022

Вчені створили смарт-лазер, який вбиває тарганів

Шотландські вчені з Університету Геріот-Ватта створили лазерну турель зі штучним інтелектом для боротьби з комахами. Пристрій не тільки виявляє їх з високою точністю, але й нейтралізує та відлякує інших комах на відстані до 1,2 метра, повідомляє Vice. Дослідження опубліковано у журналі Oriental Insects.

Для створення лазеру вчені використали комп’ютер Jetson Nano, який може запускати алгоритми машинного навчання. Він обробляє сигнал від двох камер, щоб визначити положення таргана, та передає цю інформацію на гальванометр, який змінює напрямок лазера.

Згідно з дослідженням, автори випробували цю конфігурацію на різних рівнях потужності лазера. На нижчому рівні потужності вони виявили, що лазер впливає на поведінку тарганів. На більш високому рівні — лазер їх вбиває.

Ільдар Рахматулін, головний автор роботи, опублікував у вільний доступ інструкцію, як самому зробити такий лазер. Усі необхідні пристрої коштують не більше 250 доларів, проте для домашнього використання не рекомендується через небезпечність.

Прев’ю — TV9 GFX.

читайте также
Комментарии