Валерій Лавровський
02 февраля 2023

У Нью-Йорку завершили будівництво «Хмарної брами»

У нью-йоркському районі Трайбек відкрили скульптуру британсько-індійського художника Аніша Капура, яка є аналогом «Хмарної брами», відкритої у 2006 році у Чикаго. Інсталяція «втиснута» в одну з веж міста, повідомляє Designboom. У тій же будівлі знаходиться квартира Капура.

Фото — Designboom, Clifford Prince King.

Роботи зі встановлення конструкції з нержавіючої сталі розпочалися ще у 2019 році, однак були призупинені через пандемію COVID-19 та складність виконання. Скульптура складається з 38 панелей, ретельно зварених між собою на опорному каркасі. Це збільшило її вартість більш ніж удвічі. Наразі її оцінюють у вісім-девʼять мільйонів доларів.

Аніш Капур представляє скульптуру як доповнення до тротуарів Трайбеки. Світловідбиваюча поверхня відображає міський пейзаж вдень, а вночі допомагає освітлювати місцевість від ліхтарів поруч. Вага обʼєкта становить 40 тонн.

Щодо чиказької «Хмарної брами», то вона  встановлена у парку «Міленіум» та нагадує краплю ртуті, яка падає. Інсталяція складається зі 168 пластин з нержавіючої сталі, а вага становить близько 110 тонн.

читайте также
Комментарии