
Фото — Unsplash.
Для свого експерименту вчені використали інструменти, за допомогою яких зазвичай відстежують сліди тварин в екосистемах, наприклад, беруть проби ґрунту та дізнаються, чи водяться живі організми. Фрагменти комах залишаються на чайному листі, навіть якщо вони просто погризуть рослину або проповзуть по ній. Цього достатньо, щоб ДНК можна було виявити в лабораторних умовах.
Біолог Крехенвінкель зізнався, що надає перевагу каві здебільшого тому, що кавові зерна проходять обсмажування, яке знищує сторонні ДНК. Але він відмітив, що його команда провела дослідження не для того, щоб засмутити любителів чаю, просто тепер вчені впевнені: аналогічний підхід можна застосувати до гербаріїв. Дослідивши листя зі старих колекцій, вони зможуть з’ясувати, які комахи оточували людей у минулому та якою була екосистема.