Валерій Лавровський
05 сентября 2022

Марихуана не робить людей ледачими та апатичними. Дослідження

Вчені з Кембриджського університету виявили, що споживання канабісу не робить людей апатичними та ледачими. Вони такі ж вмотивовані, як і ті, хто не курить марихуану, повідомляє The Guardian. Дослідження опубліковано в Міжнародному журналі нейропсихофармакології.

Фото — Shutterstock.

Фото — Shutterstock.

В експерименті взяли участь 274 респонденти, які вживали марихуану в середньому чотири дні на тиждень протягом останніх трьох місяців, а також група тих, хто не споживав канабіс. Учасники заповнили анкети, щоб виміряти рівень ангедонії та апатії.

Споживачі марихуани отримали трохи нижчі оцінки за ангедонію, ніж ті, хто не вживав марихуану, при тому в обох груп майже однаковий рівень апатії, тобто суттєвої різниці за показниками не виявилось. Автори вважають, що куріння марихуани не викликає у мозку процесів, які знижують мотивацію чи здатність відчувати задоволення.

Проте під час самого експерименту всі учасники були тверезі, і цілком можливо, що під впливом канабісу мотивація людей може знижуватися — це питання вивчатиметься на наступному етапі дослідження.

Стереотип ледачих та апатичних стоунерів був зображений у таких вигаданих персонажах, як наркодилер Денні у фільмі «Вітнейл і я», Чувак у фільмі «Великий Лебовські» та Джессі Пінкман у серіалі «Пуститися берега». Також ідея про те, що постійне вживання канабісу призводить до всеосяжної летаргії, лунала під час громадських кампаній проти наркотиків у різних країнах.

читайте также
Комментарии