Поліна Литвиненко
23 мая 2022

В Китаї побудують дамбу без використання людської праці

На Тибетському нагір’ї у Китаї будують 180-метрову дамбу для гідроелектростанції Янцюй за допомогою штучного інтелекту та 3D-принтерів. Після завершення цей проєкт стане найбільшою у світі структурою, що була надрукована на 3D-принтері без використання людської праці, пише Designboom.

Фото — Weibo.

Фото — Weibo.

У будівництві використовують безпілотну будівельну техніку, повністю керовану штучним інтелектом, а також технологію 3D-друку. Таким чином конструкція дамби буде поступово зібрана фрагмент за фрагментом.

Безпілотні бульдозери та асфальтоукладальники перетворять доставлені матеріали на новий будівельний елемент, а за допомогою катків його встановлять на потрібне місце. Ця нова технологія будівництва позбавить людей важкої та небезпечної роботи.

Одну з частин гідроелектростанції Янцюй планують завершити вже в 2024 році, а її повний запуск відбудеться в 2025 році. Дамба буде доставляти близько 5 мільярдів кВт-год (Кіловат-година) електроенергії в Китай щорічно, що еквівалентно виробці 1,5 мільйони тонн вугілля.

читайте также
Комментарии