Валерій Лавровський
16 ноября 2022

Механотерапія Густава Цандера. Як виглядали спортивні тренажери XIX століття

У 1857 році шведський фізіотерапевт Густав Цандер винайшов апарати, які можна назвати вікторіанськими спортивними тренажерами. Спочатку це були дерев’яні механізми, які складалися з тягарців, важелів та пружин. Потім їх вдосконалили за допомогою парових двигунів, а згодом — електричних. Ось як вони виглядали.

До винайдення тренажерів Густав Цандер працював тренером лікувальної фізичної культури. Спортивний зал був великим, але доктору не вистачало часу, щоб проконсультувати всіх пацієнтів, тому він розробив новий підхід до фізіотерапії, заснований на машинах — нині це зветься механотерапією.

У 1865 році Цандер відкрив перший інститут механотерапії. У 1911 році по всьому світу їх було вже 300 філіалів: у Нью-Йорку, Амстердамі, Лондоні, Стокгольмі тощо. У закладах тісно співпрацювали тренери лікувальної фізичної культури та лікарі.

Тренажерами Цандера користувалися у госпіталях під час Першої світової війни. Їх встановлювали у санаторіях та оздоровчих комплексах, а деякі належали приватним особам. Із часом це сприяло популяризації фізичної культури.

Усі зображення — Dr. G. Zander’s medico-mechanische Gymnastik (1892).

читайте также
Комментарии