Саша Лоскутов
08 марта 2022

Тепер можна укладати шлюб із військовослужбовцями та медиками за їхньої відсутності

Кабінет міністрів України спростив процедуру укладання шлюбу для військовослужбовців під час воєнного стану. Союз можна зареєструвати без безпосередньої присутності нареченого чи нареченої. Указ «Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах військового стану» опубліковано на сайті КМУ.

Фото — Костянтин Ліберов.

Фото — Костянтин Ліберов.

Акт реєстрації шлюбу може складатися без особистої присутності наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку.

Хто може укласти шлюб в Україні без присутності партнера:

  • військовослужбовці Збройних сил;

  • співробітники Державної прикордонної служби, Управління державної охорони та іншого утвореного відповідно до законів України військового формування;

  • співробітники Національної гвардії, Служби безпеки та Служби зовнішньої розвідки;

  • поліцейські;

  • особи рядового та начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби;

  • особи начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки;

  • працівники закладу охорони здоров'я.

Як укласти шлюб без присутності партнера:

Наречений (наречена) подає заяву про державну реєстрацію шлюбу безпосередньому командиру (керівнику). Він засвідчує справжність підпису на заяві та передає до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Заява має містити відомості про наречену та нареченого: прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дату народження, громадянство. У разі зміни прізвища — відомості про обране прізвище. Заявя є підтвердженням згоди на шлюб.

Акт про укладення шлюбу також можуть складати командири наречених та керівники закладів охорони здоров’я, у яких перебувають або працюють під час війни наречені. Вони засвідчуються печаткою відповідного органу чи установи.

Інші деталі:

Акт надсилається до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану для складання актового запису про шлюб у паперовій формі та внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Відомості, відсутні в актовому записі про шлюб, можуть бути внесені до нього після припинення чи скасування воєнного стану в визначеному законодавством порядку.

Акти, які складені з 24 лютого 2022 року до набрання чинності цією постановою та не містять всі передбачені цією постановою відомості (крім прізвища, власного імені та по батькові, дати народження обох наречених), вважаються дійсними для проведення державної реєстрації шлюбу у визначеному цією постановою порядку.

читайте также
Комментарии