Елеонора Чорноморченко
14 июля 2022

Астрономи зафіксували радіосигнал із далекої галактики. Він нагадує серцебиття

Дослідники Массачусетського технологічного інституту виявили постійний радіосигнал із далекої галактики, який спалахує з такою ж регулярністю, як і людське серцебиття. Джерело сигналу розташоване на відстані приблизно кількох мільярдів світлових років від Землі. Про це повідомляє Science Daily.

Фото — Unsplash.

Фото — Unsplash.

Знайдений сигнал класифікують як швидкий радіосплеск або FRB — інтенсивно сильний сплеск радіохвиль невідомого астрофізичного походження. Зазвичай він триває не більше кількох мілісекунд, проте наразі сигнал зберігається до трьох секунд, тобто приблизно в 1000 разів довше, аніж середній FRB. Повторюються спалахи радіохвиль кожні 0,2 секунди в чіткій періодичній послідовності, схожій на серцебиття.

Поки дослідники не можуть визначити, який саме об’єкт став джерелом сигналу, проте припускають, що це могли бути радіопульсар або магнетар — гігантські та надщільні нейтронні зорі.

Команда сподівається виявити більше періодичних сигналів від цього джерела, щоб потім використовувати знання про них як астрофізичний годинник. У майбутньому це може допомогти вимірювати швидкість розширення Всесвіту.

читайте также
Комментарии