Елеонора Чорноморченко
20 октября 2022

«Джеймс Вебб» зробив новий знімок «Стовпів Творіння». Раніше це робив «Хаббл»

Космічний телескоп «Джеймс Вебб» зазнімкував «Стовпи Творіння» — величезне скупчення концентрованого пилу і газу, що перебуває в туманності Орел у сузір’ї Змії. Зображення опублікувало NASA на своєму сайті. Раніше «Стовпи Творіння» вже фотографував телескоп «Хаббл» — тоді це стало одним із найвідоміших знімків телескопа.

Зображення — NASA. Знімок «Джеймса Вебба» — справа, «Хаббла» — зліва.

Зображення — NASA. Знімок «Джеймса Вебба» — справа, «Хаббла» — зліва.

Космічний телескоп NASA імені Джеймса Вебба зафіксував деталізований ландшафт знакових «Стовпів Творіння», які розташовані на відстані в 6500 світлових років від Землі.

Новоутворені зірки на зображенні — це яскраво-червоні кулі, а хвилясті лінії на краях деяких стовпів, схожі на лаву, — викиди зірок, які все ще формуються в газі та пилу. Молоді зірки періодично випускають надзвукові струмені, які мають вигляд хвилястих візерунків та видають багряне світіння. Вік деяких молодих зірок оцінюють лише в кілька сотень тисяч років.

Вперше люди змогли побачити «Стовпи Творіння» після того, як їх зафіксував космічний телескоп «Хаббл» у 1995 році. Новий знімок від «Вебба» у ближньому інфрачервоному світлі дає змогу ще глибше вдивлятися крізь пил в область зореутворення. В деяких місцях товсті запорошені коричневі стовпи здаються напівпрозорими, завдяки чому видно більше червоних зірок, які все ще формуються.

Нові зображення «Стовпів Творіння» допоможуть дослідникам оновити моделі творення зірок та краще розуміти, як зірки вириваються з пилових хмар протягом мільйонів років.

читайте также
Комментарии