Саша Лоскутов
11 марта 2022

У Чернігові окупанти знищили пам’ятник архітектури XIX століття — будинок мецената Тарновського

11 березня в Чернігові внаслідок обстрілу російськими військами зруйновано дім Василя Тарновського, де колись знаходився Музей українських старожитностей. Про це повідомляє директор музею Сергій Лаєвський.

Фото — Сергій Лаєвський.

Фото — Сергій Лаєвський.

За його словами, будівля вціліла під час обстрілів більшовиків у 1918 та 1919 роках, а також пережила Другу світову війну, але не окупантів.

Фото — Сергій Лаєвський.

Фото — Сергій Лаєвський.

Будівля, близька до архітектури стилю історизм, побудована наприкінці XIX століття. Тут діяв ремісничий клас сирітського будинку. З 1899-го зберігалися експонати колекції Тарновського. У період 1900-1901 років будівлю переобладнали та добудували.

Фото — Wiki.

Фото — Wiki.

Вперше музей запрацював у 1902 році на основі приватного зібрання мецената Василя Тарновського, яке включало артефакти первісного суспільства та Київської Русі, клейноди, предмети побуту та живопис. Наприклад, у музеї зберігалася «Катерина» Тараса Шевченка та «За чайним столом у Качанівці» російського пейзажиста Олексія Волоскова.

1. «Катерина». Тарас Шевченко. 1842 рік.

2. «За чайним столом в Качанівці» із зображенням на фоні частини мистецької колекції Тарновського. Олексій Волосков. ХІХ століття.

3. Фото — Василь Тарновський в своєму маєтку Качанівка з шаблею Мазепи в руках. ХІХ століття.

Після встановлення радянської влади музей був перейменований на Перший радянський музей і визнаний установою загальноукраїнського значення. У 1923-25 ​​рр. був об’єднаний разом з іншими чернігівськими музеями у Чернігівський державний музей.

За радянських часів значну частину експонатів забрали з Чернігова. Частина з них включала 758 предметів, присвячених Тарасу Шевченку, у тому числі близько 30 автографічних творів, 285 малюнків та картин. Їх перевезли до Києва, до Національного музею Тараса Шевченка та до відділу рукописів Інституту літератури НАН України.

Фото — Facebook.

Фото — Facebook.

До обстрілів тут знаходилась Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва.

читайте также
Комментарии