Валерій Лавровський
26 июля 2022

3500-річне укріплення. На Львівщині виявили одну з найдавніших споруд

У Львівській області на горі Лисівка у місті Винники знайшли фрагменти укріплення, збудованого за доби енеоліту. Їм близько 3500 років, ​​що робить знахідку однією з найдавніших на заході України, повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

Фото — пресслужба Львівської обласної ради.

Фото — пресслужба Львівської обласної ради.

За словами Андрія Гавінського, наукового співробітника відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, особливість нової знахідки в тому, що вона належить до лійчастої культури. Це одна з найдавніших землеробських і скотарських культур Північної й Центральної Європи.

Археолог вважає, що це була «міцна, неприступна огорожа заввишки близько трьох метрів»:

«Ми бачимо залишки дерев’яної стіни. Спершу був викопаний рів шириною 30 см. Він викопаний дуже рівно, що свідчить про наявність вже тоді спеціальних інструментів. Колоди у цьому рові вбиті поруч одна біля одної. А зовні частокіл був обліплений глиною, що ущільнювало паркан», — розповів Андрій Гавінський.

Розкопки у Винниках проводять ще з 90-х років. Завдяки цим дослідженням археологи виявили, що культура лійчастого посуду межувала з трипільською культурою,  а територія Винник якраз є пограниччям двох культур. Оборонне поселення вчені вважають вагомим доказом цього поєднання.

Надалі археологи планують віднайти та розкопати другу лінію частоколу. Є припущення, що вона знаходиться поруч, за кілька метрів. У перспективі знахідка стане популярним туристичним місцем та увійде у туристичні каталоги та історичні енциклопедії.

За словами Ігора Тимця, директора ​​Історико-краєзнавчого музею Львівської обласної ради, у місті нові артефакти знаходять майже кожен рік. Поки що вдалося дослідити близько 40% пам’яток у винниківській гори.

читайте также
Комментарии