Валерій Лавровський
23 мая 2022

В Україні вперше засудили російського військового — довічне. Деталі

Солом’янський районний суд міста Києва виніс вирок 21-річному російському солдату Вадиму Шишимаріну. Його довічно засудили за вбивство 62-річного мирного мешканця Сумщини Олександра Шеліпова. Це перший російський військовий, який представ перед судом через воєнні злочини.

Фото — Viacheslav Ratynskyi / Reuters.

Фото — Viacheslav Ratynskyi / Reuters.

За даними слідства, 28 лютого, після того, як ЗСУ розбили колону з військовими РФ, п’ять окупантів-втікачів обстріляли з автоматів приватний автомобіль та заволоділи ним. На вкраденій машині вони заїхали у селище Чупахівка.

Коли вони побачили Олександра Шеліпова, який йшов з велосипедом вздовж узбіччя і розмовляв телефоном, один із військових наказав Шишимаріну вбити цивільного, щоб він не повідомив про них ЗСУ. Чоловік помер на місці всього в декількох десятках метрів від власного будинку. Шишимарін вистрілив з вікна машини автоматною чергою.

Обвинувачений визнав свою провину та повідомив, що не мав наміру вбити Шеліпова. Проте суд не повірив свідченням засудженого та пом’якшувальною обставиною визнали лише те, що військовий співпрацював зі слідством.

Катерина Шеліпова, дружина загиблого цивільного, заявила, що чекає на довічне ув’язнення, але не проти, якщо Шишимаріна обміняють на військових з заводу «Азовсталь».

Окупанта засудили за «порушення законів та звичаїв війни». Військовий має намір подати апеляцію на вирок. Як розповіла мати засудженого опозиційному російському виданню Meduza, Вадим Шишимарін закінчив дев’ять класів, потім ПТУ. Працював на шиномонтажі у Москві. Після строкової служби підписав військовий контракт.

читайте также
Комментарии