Саша Лоскутов
25 января 2023

Apetitki Petit Beurre. До України завезли токсичне печиво (оновлено)

Держпродспоживслужба попереджає, що до України завезли небезпечне печиво, в якому виявлено високий вміст нейротоксина — акриламіду. Називається Apetitki Petit Beurre.

Зображення — Allegro.

Зображення — Allegro.

Акриламід офіційно визнаний канцерогеном, оскільки у високих дозах викликав рак у лабораторних щурів.

У продуктах харчування утворюється природним чином при випіканні та обсмажуванні при температурі вище 120 °С та зниженій вологості в результаті реакції між редукуючими цукрами та амінокислотою аспарагіном.

Може бути присутній у низьких дозах у наступних продуктах: печиво, пряники, готові сніданки, кава та картопляні чіпси.

Важливо! Ознаки отруєння високими дозами акриламіду проявляються лише після прихованого періоду — від кількох днів до тижнів.

 

Симптоми ураження: посилене потовиділення на руках і ногах, оніміння або навіть параліч кінцівок. Контакт акриламіду з очима спричиняє кон’юктивальні ураження, пошкодження рогівки ока. Може призвести до серйозного ураження нервової системи.

Печиво Apetitki Petit Beurre виготовлено в Румунії компанією Ro Star S. A. та експортувалось із Польщі компанією VYV DISTRIBUTION Sp. z. o. o.

Держпродспоживслужба попереджає операторів ринку про необхідність негайно вилучити харчовий продукт з обігу та письмово проінформувати компетентний орган про виявлену невідповідність у строк не більше двох робочих днів.

Наразі Apetitki Petit Beurre є у продажу на маркетплейсах Prom.ua та 1Baby.

 

Оновлено 17:00

Обидва майданчики видалили продукцію.

читайте также
Комментарии