Зображення — Allegro.
Акриламід офіційно визнаний канцерогеном, оскільки у високих дозах викликав рак у лабораторних щурів.
У продуктах харчування утворюється природним чином при випіканні та обсмажуванні при температурі вище 120 °С та зниженій вологості в результаті реакції між редукуючими цукрами та амінокислотою аспарагіном.
Може бути присутній у низьких дозах у наступних продуктах: печиво, пряники, готові сніданки, кава та картопляні чіпси.
Важливо! Ознаки отруєння високими дозами акриламіду проявляються лише після прихованого періоду — від кількох днів до тижнів.
Симптоми ураження: посилене потовиділення на руках і ногах, оніміння або навіть параліч кінцівок. Контакт акриламіду з очима спричиняє кон’юктивальні ураження, пошкодження рогівки ока. Може призвести до серйозного ураження нервової системи.
Печиво Apetitki Petit Beurre виготовлено в Румунії компанією Ro Star S. A. та експортувалось із Польщі компанією VYV DISTRIBUTION Sp. z. o. o.
Держпродспоживслужба попереджає операторів ринку про необхідність негайно вилучити харчовий продукт з обігу та письмово проінформувати компетентний орган про виявлену невідповідність у строк не більше двох робочих днів.