Саша Лоскутов
27 мая 2022

У США побудують величезні біореактори для виробництва штучного м’яса

Американська компанія Good Meat заявила, що побудує десять біореакторів для культивування мʼяса. Кожен з них вирощуватиме понад 13 тисяч тонн курятини та яловичини на рік. Виробництво забезпечить десятки тисяч магазинів та ресторанів. Про це повідомляє The Guardian.

Компанія буде використовувати клітини, взяті з банків клітин або яєць, тому м’ясо не вимагатиме забою будь-якої худоби. Кожен біореактор матиме місткість 250 тисяч літрів, пише Business Wire.

Об’єкт у США планують побудувати протягом трьох місяців і ввести в експлуатацію наприкінці 2024 року, досягнувши 11 800 тонн на рік до 2026 року і 13 700 тонн до 2030 року.

Біореактори виготовляються в рамках угоди з ABEC, провідним виробником біотехнологічного обладнання, який також виготовляє 6000-літровий біореактор для сингапурського підприємства Good Meat. Його виробництво планується розпочати на початку 2023 року. Це буде найбільший біореактор, встановлений на сьогоднішній день.

У всьому світі існує близько 170 компаній, які працюють над вирощуванням м’яса. Серед них SuperMeat , Mosa Meat , Future Meat Technologies і виробники морепродуктів Wildtype і Shiok Meats. Існує також багато компаній, які виробляють рослинні замінники м’яса.

Good Meat — єдина компанія, яка отримала дозвіл регуляторних органів на продаж своєї продукції населенню. У грудні 2020 року в Сингапурі почали подавати культивовану курку.

Велика рогата худоба, курки та інша худоба мають величезний вплив на навколишнє середовище через викиди метану, знищення лісів та використання води.

 

Деякі вчені вважають, що споживання традиційного м’яса в багатьох країнах має різко скоротитися, щоб подолати кліматичну кризу.

 

Прихильники культивованого м’яса кажуть, що воно може забезпечити такий само смак і відчуття, що й звичайне м’ясо, але з набагато меншим впливом на навколишнє середовище.

читайте также
Комментарии