Валерій Лавровський
17 апреля 2022

Кухонну шафу з півником із Бородянки передали Музею Революції Гідності

Кухонна шафа з керамічним півником з деокупованої Бородянки передали Національному музею Революції Гідності. Вона стала «символом стійкості, невмирущості та перемоги світла над темрявою», повідомляє прес-служба музею.

Фото — Єлизавета Серватинська.

Фото — Єлизавета Серватинська.

«Уціліла там, де шансів, здавалося б, жодних. З усім своїм вмістом: порцеляновим посудом, скляними віконцями дверцят, баночками для спецій, традиційними сувенірами. І навіть керамічною декоративною посудиною для напоїв у вигляді півника, виготовленою у 1960-х роках видатними майстрами художньої кераміки із Василькова Валерія та Надії Протор’євих», — повідомляють у музеї.

Шафку демонтували 14 квітня з дозволу власниці квартири. У музеї зазначили, що важливим було зберегти кожну деталь, на яку шафа кріпилась до стіни. Також руїни будівель у Бородянці задокументували для створення 3D моделі, що у майбутньому дозволить відтворити розташування і середовище з максимальною точністю.

Кухонний атрибут на стіні повністю розбомбленого будинку став одним із символів стійкості перед масовими злочинами російських окупанті,. Його фотографія швидко розлетілася по всьому світу, а копії фігурки керамічного півника подарували прем’єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону та президенту України Володимиру Зеленському. В останнього фігура стоїть у кабінеті.

Усі фото — Національний музей Революції Гідності.
читайте также
Комментарии