Валерій Лавровський
31 октября 2022

Шкода від електронних сигарет така ж сама, як від звичайних. Дослідження

Вчені з Американської асоціації кардіологів оцінили вплив електронних сигарет на здоров’я серця. Їх висновок: куріння е-сигарет та вейпів може призвести до впливу летких органічних сполук, які негативно позначаються на здоров’ї серцево-судинної системи. Так само, як і куріння традиційних сигарет, повідомляє Medical Xpress.

Фото — iStock.

Фото — iStock.

Дослідження проводили з 2019 по 2021 рік. У ньому взяли участь 106 молодих людей віком від 18 до 45 років без серцево-судинних захворювань. Приблизно 45% учасників використовували капсульні електронні сигарети, 20% — вейпи, решта — не вживали тютюн взагалі. Важливо: 37% учасників ніколи не курили звичайні сигарети.

Вчені вимірювали кровообіг та артеріальний тиск до і після куріння респондентів. Результати показали, що молоді люди, які використовують капсульні електронні сигарети, мали зміни у здоров’ї кровоносних судин, як і ті, хто курить традиційні сигарети.

У тих, хто курить електронні сигарети, артеріальний тиск був на 8% вищий за тих, хто не курив. Також в них збільшилась частота серцевих скорочень. За словами вчених, електронні сигарети виділяють хімічні речовини, які є токсичними для кровоносних судин.

Обмеження дослідження полягали в тому, що кожен з учасників вживав свій тютюновий виріб, що ускладнювало виявлення ефекту кожного з окремих компонентів продуктів, таких як рівень нікотину або ароматизаторів. Більшість учасників використовували е-сигарети зі смаком м’яти — дослідники вважають, що може знадобитися більше часу, щоб виявити відмінності та ефекти різних смаків.

читайте также
Комментарии