Валерій Лавровський
25 июня 2022

Бургомістерка Берліна півгодини спілкувалася з фейковим Кличко. Як так вийшло?

Бургомістерка Берліна Франциска Ґіффай розмовляла з діпфейком мера Києва Віталія Кличка. Міська голова німецької столиці стала жертвою пранкерів, повідомляє Deutsche Welle із посиланням на німецьку газету Tagesspiegel.

Фото — Tagesspiegel.

Фото — Tagesspiegel.

Як повідомили у Сенаті Берліну, онлайн-зустріч запросила українська сторона. Під час розмови фейковий Віталій Кличко запитував про українських переселенців, що здавалося цілком нормальною темою діалогу.

Однак сумніви закралися, коли пранкер почав питати про соціальні виплати українцям у Берліні та попросив вжити низку заходів щодо заохочення чоловіків повертатися в Україну воювати. Також він попросив пораду щодо проведення ЛГБТ-прайду у Києві. Після цього звʼязок перервався. Посол України у ФРН Андрій Мельник підтвердив, що Ґіффай розмовляла не з Кличком.

«На жаль, це частина реальності, що війна ведеться всіма засобами — зокрема онлайн, щоб підірвати довіру за допомогою цифрових методів та дискредитувати партнерів та союзників України», — сказала Франциска Ґіффай.

У коментарі німецькій газеті Bild справжній Віталій Кличко повідомив, що готовий найближчим часом провести розмову з Ґіффай вже через офіційні канали мера Києва. Кличко зауважив, що йому для цього не потрібен перекладач.

Також Віталій Кличко заявив, що подібний інцидент стався з мером Мадрида Хосе-Луїсом Мартінесом-Алмейдою. Він відмітив, що діпфейки створили російські хакери.

Окрім того, схожа ситуація сталася з британською письменницею Джоан Роулінг, яка розмовляла з фейковим Володимиром Зеленським. Російські пранкери запитали у письменниці, чи може вона змінити форму шраму Гаррі Поттера на український тризуб, а зачіску героя — на чубчик у запорізькому стилі. Представник авторки назвав цей інцидент «неприємним».

читайте также
Комментарии