Валерій Лавровський
20 декабря 2022

Подивіться на, ймовірно, останнє фото марсіанського апарата NASA

Посадковий модуль NASA InSight відправив на Землю свої, ймовірно, останні фото Марса. Сонячні батареї апарата вкриті пилом, його потужність закінчується, коли він остаточно вимкнеться — питання часу, повідомляє агентство.

Як пише Science Alert, на відміну від інших пристроїв, які досліджують Марс, наприклад, Curiosity та Perseverance, InSight не є марсоходом. Після розгортання посадковий модуль знаходився в одній точці на Марсі — на межі між усіяними кратерами південними нагір’ями та більш гладкими північними низовинами. Він обладнаний набором інструментів, призначених для моніторингу внутрішньої активності планети.

Якраз апарат і виявив, що Марс «не такий мертвий», як це припускали вчені. Зокрема, що на планеті є сейсмічна та, можливо, вулканічна активність. Ця інформація надає вченим можливість для створення карти внутрішньої структури Марса. Також InSight може виявляти метеорити, які утворюють нові кратери. Це допоможе науковцям пояснити деякі геологічні та атмосферні характеристики планети.

читайте также
Комментарии