Валерій Лавровський
26 сентября 2022

Зонд NASA вріжеться в астероїд. Навіщо

NASA завдасть удару по астероїду Діморф з метою випробувати систему планетарного захисту, яка могла б врятувати Землю від потенційного зіткнення з астрономічними об’єктами. За цим спостерігатимуть найближчі телескопи, у тому числі «Джеймс Вебб», повідомляє BBC.

Зображення — NASA.

Зображення — NASA.

У рамках місії DART (Double Asteroid Redirection Test) NASA має перевірити теорію, чи потрібно буде трохи змінити траєкторію астероїда, щоб він оминув Землю. Це буде майже лобове зіткнення на швидкості понад 20 000 км/год.

Завдяки удару по Діморфу зміниться його орбіта навколо більшого метеорита — Дідима. Діаметр обʼєктів — 163 та 780 метрів. У листопаді 2024 року космічний корабель ESA проаналізує, чи змінився курс Діморфа.

Дідим відкрили у 1996 році та назвали на честь давньогрецького музичного теоретика Дідима Музиканта. Головна особливість астероїда — власний супутник, одне з найменших космічних тіл — Діморф, який відкрили у 2003 році.

 

Діморф обраний для цієї місії, тому що його розмір відповідає розміру астероїдів, які можуть загрожувати Землі. Це перша спроба людства змінити траєкторію астероїда.

Дуже коротко: війна поставила під загрозу нашу роботу, тому ми просимо вас допомогти й далі робити те, що в нас добре виходить, — розповідати про культуру, науку, доказову медицину та психологію, історію, архітектуру та урбаністику, права людини, секс і фемінізм. А ще якими постають ці теми при погляді крізь призму війни.

 

Як це зробити?

 

Patreon | Банка Monobank | PayPal: info@mayak.org.ua

читайте также
Комментарии