Елеонора Чорноморченко
14 сентября 2022

Nike створила робота для чищення та ремонту власних кросівок

Компанія Nike розробила робота BILL, який здатний мити та ремонтувати взуття. Його створили в межах ініціативи, спрямованої на скорочення відходів від кросівок та подовження їхнього терміну служби, повідомляє CNET.

Фото — Nike.

Фото — Nike.

BILL розшифровується як Bot Initiated Longevity Lab, тобто лабораторія довголіття, створена роботом. Працює він так: спочатку робот прикріплює взуття всередину установки та створює його цифрову  3D-модель. Це допомагає визначити, які частини взуття наразі найбільше потребують очищення.

Далі система миє взуття за допомогою великих різноколірних щіток. Якщо на ньому є розірвані шматки, то робот відновлює пошкодження за допомогою латок з переробленого поліестеру. Після цього працівники магазину додають до взуття нові вкладки та шнурки з перероблених матеріалів. Увесь процес від початку до кінця займає до 45 хвилин.

Наразі машина проходить пробне тестування у Nike Town London, де  всі клієнти можуть користуватися нею безкоштовно протягом усього вересня. Поки робот працює з такими моделями, як Air Force 1, Air Jordan 1, Space Hippie 01 і Nike Dunks.

Також Nike не розголошує, чи буде система зосереджена виключно на потертостях і загальному зносі взуття або ж зможе вирішувати серйозніші проблеми, як-от розриви тканини та надлишки клею.

читайте также
Комментарии