Елеонора Чорноморченко
21 июля 2022

Телескоп Вебба знайшов найстарішу з відомих сьогодні галактик. Їй 13,5 млрд років

Науковці проаналізували зображення, які зробив космічний телескоп Джеймса Вебба, та виявили на них галактику, яка існувала 13,5 мільярда років тому. Це галактика GLASS-z13, яка виникла через 300 мільйонів років після Великого вибуху — приблизно на 100 мільйонів років раніше, ніж будь-яка інша до того ідентифікована. Про це повідомляє Science Alert.

Фото — NASA.

Фото — NASA.

Хоча GLASS-z13 існувала в найдавнішу епоху Всесвіту, її точний вік поки залишається невідомим, оскільки вона могла утворитися будь-коли протягом перших 300 мільйонів років.

Галактику помітили в даних з головного інфрачервоного пристрою орбітальної обсерваторії — NIRcam. При перетворенні з інфрачервоного у видимий спектр вона має вигляд червоної плями з білим центром. Команда астрономів також виявила дивовижні властивості цієї галактики, до прикладу, масу, яка еквівалентна масі мільярда Сонць.

Попередньою найстаршою ідентифікованою галактикою була GN-z11, яка з’явилась десь за 400 мільйонів років після народження Всесвіту.

Рохан Найду, один з астрономів, який зробив відкриття, розповів, що за допомогою зображень телескопа Вебба ми потенційно спостерігаємо найдальше світло зірок, яке люди коли-небудь бачили. І що віддаленіші зірки, то більше часу потрібно, щоб їхнє світло досягло нас. Тому зараз ми дивимося назад у далекий Всесвіт та заглядаємо в глибоке минуле.

читайте также
Комментарии