Олександра Подгорна
13 мая 2022

Опубліковано перше фото тіні надмасивної чорної діри в центрі Чумацького Шляху

Команда вчених проєкту Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration опублікувала перші зображення тіні велетенської чорної діри, розташованої в центрі нашої галактики. Діру звуть Стрілець А, і вона в 4 мільйони разів масивніша за наше Сонце.

Зображення: eventhorizontelescope.org

Зображення: eventhorizontelescope.org

Нове фото демонструє силует масивного об’єкту, розташованого по центру нашої галактики, його офіційна назва Sagittarius A* або ж Sgr A*, що перекладається як «Стрілець». Доволі довго об’єкт лише вважався чорною дірою, але доказів вчені не мали — його перше зображення нарешті підтвердило це припущення.

Зробити світлини з самою чорною дірою неможливо, бо це повністю темна матерія. При цьому їх існування видає характерний силует — це темний центр, оточений світлим кільцем газу та пилу. Кільце світиться, оскільки його складові прискорює та нагріває потужна гравітація чорної діри.

Для отримання такого зображення знадобилася мережа телескопів по всьому світу, отримані дані потім були зведені вченими в єдиний знімок. Це зайняло п’ять років. Якщо хтось захотів би сфотографувати тінь чорної діри за допомогою лише одного телескопу, то йому б знадобився пристрій розмірами приблизно з нашу планету.

читайте также
Комментарии