
Фото — Unsplash.
Науковці вивчили 200 досліджень урожайності сільськогосподарських культур у 53 різних країнах. Аналіз охоплював різні місця, наприклад, «сірі» простори — це дороги та дахи, а також зелені простори — парки та ділянки.
В результаті з’ясувалося, що міські умови є сприятливими для вирощування таких різноманітних культур, як овочі, бобові, зернові, м’які фрукти, садові фрукти, олійні та волокнисті культури. Окрім того, для деяких культур місто підходило більше. Наприклад, огірки, картопля та салат в міських просторах могли мати врожайність у чотири рази вищу, аніж в селі.
Найбільшу різницю дослідники виявили у врожайності огірків та корнішонів — в місті вона становила 17 кілограмів на квадратний метр за цикл, а у селі — 3,8 кілограма на квадратний метр за цикл. Значно більшою була і врожайність томатів у міських гідропонних системах у порівнянні з врожайністю томатів у ґрунтових системах.
Також науковці помітили, що між загальною врожайністю в закритих приміщеннях і на відкритих зелених насадженнях було мало відмінностей.
Подальші дослідження у цьому напрямку допоможуть зрозуміти, як можна адаптувати методи землеробства для міста та мінімізувати вплив забруднення на якість врожаю.