Елеонора Чорноморченко
07 сентября 2022

Найпотужніший у світі сонячний телескоп зафіксував хромосферу Сонця. Світлини

Національний науковий фонд США опублікував на своєму сайті нові зображення Сонця на честь церемонії відкриття найпотужнішого сонячного телескопа Daniel K Inouye. На них вперше зафіксували хромосферу — область атмосфери Сонця над поверхнею. 

Усі фото — NSF.

Усі фото — NSF.

Телескоп зумів зафіксувати зображення Сонця з його деталями, які, поміж тим, можуть досягати розміру цілого міста. Середній шар атмосфери Сонця, відомий як хромосфера, тут схожий на ворсинки. Науковці розповіли, що зазвичай хромосфера Сонця невидима і її можна побачити лише під час повного сонячного затемнення, коли вона створює червоний обідок навколо затемненого Сонця. Однак нові технології дали змогу заглянути всередину зірки.

Також на зображеннях можна побачити яскраві волоски вогняної плазми. Щоб пояснити грандіозність цих зображень, астрономи розмістили нашу планету зверху для розуміння масштабу.

Зображення показує область 82 500 кілометрів у поперечнику з роздільною здатністю 18 км, що становить невеликий відсоток від загального діаметра Сонця. Зроблено світлини на 486,13 нанометра з використанням бета-лінії водню з серії Бальмера.

Минулого року, коли телескоп оприлюднив свої найперші зображення, фізик із сонячної енергії Джефф Кун назвав це найбільшим стрибком у здатності людства вивчати Сонце з часів Галілея.

У майбутньому дані, отримані завдяки телескопу, допоможуть вченим передбачити сонячні бурі та підготуватися до них.

читайте также
Комментарии