Елеонора Чорноморченко
23 августа 2022

«Джеймс Вебб» зробив деталізовані знімки Юпітера

Космічний телескоп «Джеймс Вебб» зробив фото найбільшої планети Сонячної системи — Юпітера. На них видно полярне сяйво, тумани, шторми тощо. Знімки були опубліковані на сайті NASA.

Зображення — NASA.

Зображення — NASA.

На одній зі світлин видно, як полярні сяйва простягаються над північним та південним полюсами планети — у фільтрі вони сяють та відображаються у червоних кольорах.

Ще одна деталь — це Велика Червона Пляма (на знімках біла) — шторм, який є настільки великим, що міг би поглинути Землю. 

На ще одному зображенні у широкому ракурсі Вебб зафіксував Юпітер з його слабкими кільцями, які в мільйон разів тьмяніші за планету. Також там видні два крихітних супутники планети під назвою Амальтея та Адрастея. А розмиті плями на нижньому фоні знімка, ймовірно, є галактиками.

Усі зображення отримали з камери ближнього інфрачервоного діапазону обсерваторії (NIRCam), яка має три спеціалізовані фільтри. Оскільки інфрачервоне світло невидиме для людського ока, то його відобразили у видимому спектрі. Як правило, хвилі з найдовшою довжиною тут є червонішими, а з найкоротшою — синішими. Адаптувати зображення допомагала науковиця Джуді Шмідт.  

читайте также
Комментарии