Елеонора Чорноморченко
03 августа 2022

Науковці створили робота-гуманоїда, який досліджує морські глибини

Науковці Стенфордського університету провели успішне випробування підводного робота, який зумів опуститися майже на 1 км вглибину, дослідити морське дно та затонулі об’єкти. Розробка допоможе у майбутньому досліджувати важкодоступні місця, в яких ще не були люди. Про це вчені розповіли на сайті університету.

Усі фото — Stanford University.

Усі фото — Stanford University.

Робот має ім’я OceanOne K. Під час випробування на дні океану поблизу Канн, у Франції, він зумів дослідити затонулий італійський пароплав Le Francesco Crispi та зняти відео всередині літака Beechcraft Baron F-GDPV. Також під керівництвом археологів команди робот успішно підняв зі дна кілька стародавніх ваз епохи Римської імперії. 

Щоб досягти такого ефекту, OceanOne K створювали та модернізували останні декілька років. Зараз робот має вісім різноспрямованих двигунів, які дають змогу йому обережно маневрувати під водою. Також він наділений тактильністю — має систему зворотного зв’язку та стереоскопічний зір, які допомагають створювати в операторів реалістичні відчуття.

Робототехнік команди Уссама Хатіб розповів, що коли робот рухався до поруччя верхньої палуби затонулого пароплава, він відчув, ніби сам був під водою. Чоловіку здавалося, що він відчуває опір води та може розрізняти форми реліквії поруч із ним.

читайте также
Комментарии