Валерій Лавровський
25 августа 2022

Чи роблять нас безсонні ночі більш асоціальними. Дослідження

Вчені з Каліфорнійського університету виявили, що втрата лише однієї години відпочинку може позбавити бажання допомагати іншим. Команда зазначила, що безсоння ніч пригнічує активність тієї частини мозку, яка заохочує соціальну поведінку, повідомляє The Guardian. Дослідження опубліковано у журналі Plos Biology.

Зображення — Psychology Today.

Зображення — Psychology Today.

Команда перевірила готовність 160 учасників допомагати іншим за допомогою «анкети альтруїзму», яку вони заповнили після нічного сну. Учасники відповідали на різні соціальні сценарії за шкалою від «Я б зупинився, щоб допомогти» до «Я би проігнорував».

В одному експерименті за участю 24 учасників дослідники порівнювали відповіді однієї людини після спокійної ночі та після 24 годин без сну. Результати показали зниження бажання допомогти іншим на 78%. Респонденти неохоче допомагали друзям і родичам так само, як і незнайомці.

Також команда потім відстежила понад три мільйони благодійних пожертвувань у США до та після переведення годинників на годину вперед, що свідчить про коротший період сну. Вчені виявили падіння пожертвувань на 10%.

Дослідники вважають, що висновки роботи важливі для всіх верств суспільства, особливо для працівників нічної зміни — лікарів, медсестер та поліцейських, які часто хронічно втомлені. Результати свідчать про те, що їхня здатність допомагати у важких і складних обставинах може бути скомпрометована. Окрім того, важлива не тільки тривалість сну, а й якість.

читайте также
Комментарии