Валерій Лавровський
02 марта 2022

Від Жадана до Кінга, від Бабкіна до Джареда Лето. Як культурні діячі допомагають Україні під час війни

Під час російського вторгнення представники культурної спільноти висловлюють свою позицію щодо воєнних дій. Деякі показують російській аудиторії відео обстрілів та закликають не слухати пропаганду і вийти на мітинги; інші стали волонтерами або вступили у територіальну оборону.

 

Розказуємо, що зараз відбувається та чим допомагають музиканти, коміки та письменники.

Колаж — Аліна Кропачова.

Колаж — Аліна Кропачова.

Українська спільнота

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та видання «СЛУХ» звернулися до директорів Apple Music та Spotify із проханням змінити обкладинку в українських музикантів. Це заклик до російської аудиторії звернути увагу на війну та «вийти на вулиці».

Представники стримінгів відповіли, що «музика поза політикою» — обкладинки не пройдуть модерацію. Проте на YouTube деякі артисти все ж таки змінили зображення:

Обкладинки змінити не можна, але «аватари» у Spotify дозволили. Зображення — Spotify.

Обкладинки змінити не можна, але «аватари» у Spotify дозволили. Зображення — Spotify.

Також музиканти перекваліфікувалися у волонтерів, наприклад, співачка Jamala передала військовим рації, учасники гурту «Глава 94» «Гоня» та «Паліндром» зробили із барбершопу пункт гуманітарної допомоги у Львові та допомагають теробороні. Також у волонтери записалась солістка гурту KAZKA Олександра Заріцька.

Інші займаються волонтерством самостійно — Олег Каданов, Стас Корольов, Тіна Кароль, Сергій Жадан, Юрій Каплан, Dakooka, Bahroma, Юлія Юріна, коміки Марк Куцевалов («Прозрачный гонщик»), Віктор Розовий («Загорецька Людмила Степанівна») тощо. Вони переводять кошти у фонди підтримки ЗСУ, а деякі активно користуються можливостями Patreon, на гроші з якого купують продукти та все, що потрібно військовим та біженцям.

Фото — Андрій Хливнюк / Instagram.

Фото — Андрій Хливнюк / Instagram.

Із зверненнями до російської та іншомовної фан-бази зверталися Іван Дорн, Сергій Бабкін, тревел-блогер Антон Птушкін, комік Ігор Ласточкін, Володимир Дантес, Святослав Вакарчук, MONATIK. Останній записав вірш російською мовою про війну в Україні, який завірусився у Instagram та набрав близько 16 мільйонів переглядів.

Відомо, що до територіальної оборони приєдналися Тарас Тополя («Антитіла»), Андрій Хливнюк («Бумбокс»), Олег Михайлюта («ТНМК»), Іван Леньо (Kozak System), Віктор Бронюк (TiK), Олександр Ярмак (YARMAK) та Юрій Ткач.

Допомога з-за кордону

Кінокомпанії The Walt Disney, Sony Pictures, Warner Bros., Paramount та Universal відмінили прем’єри своїх фільмів у Росії через війну. Раніше українські кінотеатри звернулися до світових кінокомпаній з метою заборонити прокат кінострічок у Росії та Білорусі.

Американський гурт Imagine Dragons висловив свою підтримку Україні та відмінив концерти в у нашій країні та у Росії. Також приєдналися Red Hot Chili Peppers, Moby, Massive Attack, Twenty One Pilots, Мік Джаггер та багато інших.

Плівкове фото з концерту гурту Massive Attack у Києві на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського. Фото — Massive Attack / Instagram.

Плівкове фото з концерту гурту Massive Attack у Києві на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського. Фото — Massive Attack / Instagram.

Співачка Ріта Ора опублікувала заклик UNICEF передавати кошти для допомоги українським дітям і додала посилання на пожертвування в опис профілю. Із проханням надіслати гуманітарну допомогу виступила Мадонна.

Соліст гурту 30 Second to Mars та актор Джаред Лето теж висловився щодо ситуації в Україні та додав посилання на профіль Товариства Червоного Хреста.

Разом із тим, американський режисер Девід Лінч прогнозує, що на Путіна чекає «смерть і розруха»:

А письменник Стівен Кінг опублікував фото із підтримкою України. Також він пише, що «Путін має дивне порожнє обличчя. Закрите. Не можна сказати, що відбувається за цими очима».

Також Україну підтримали навіть Симпсони:

читайте также
Комментарии