Валерій Лавровський
13 апреля 2022

ЮНЕСКО запустив проєкт для збереження культурної спадщини України

Комісія ЮНЕСКО та данська організація Blue Shield Denmark створили проєкт під назвою Backup Ukraine, мета якого — зберегти українські пам’ятки та архітектуру під час війни. Це можна зробити за допомогою 3D-сканування у спеціальному додатку Polycam.

Backup Ukraine дозволяє сканувати будівлі та пам’ятники як повні 3D-моделі за допомогою лише телефону. Для цього необхідно натиснути кнопку запису та обійти потрібний об’єкт навколо. Усі фрагменти зберігаються у відкритому онлайн-архіві.

«Знищення культурної спадщини країни — найшвидший спосіб стерти її національну ідентичність», — пояснив директор Blue Shield Danmark Сорен Ла Кур Дженсен.

До проєкту можна долучитись як волонтер. Для цього потрібно мати смартфон на базі Android або iOS, отримати письмовий дозвіл на волонтерство від місцевої влади та встановити додаток Polycam. Заявку на волонтерство можна залишити тут.

За словами представників ЮНЕСКО, станом на 1 квітня через російську агресію постраждали як мінімум 53 пам’ятники культурної спадщини України. Серед них 29 релігійних об’єктів, 16 історичних споруд, чотири музеї та чотири пам’ятники.

Прев’ю — Backup Ukraine.

читайте также
Комментарии