Валерій Лавровський
07 июня 2022

USB-C стане єдиним роз’ємом у ЄС. Це той, що не для iPhone

Уряд Європейського Союзу досяг угоди щодо закону, який змусить усі майбутні смартфони перейти на універсальний порт USB-C для дротової зарядки до осені 2024 року. Правило також поширюватиметься на планшети, цифрові камери, навушники, портативні ігрові консолі та електронні книги, повідомляє The Verge.

Фото — Unsplash.

Фото — Unsplash.

За оцінками ЄС, закон може заощадити споживачам 250 мільйонів євро на рік на «непотрібних покупках зарядних пристроїв» і скоротити близько 11 тисяч тонн електронних відходів на рік. Також закон має містити положення щодо бездротових зарядних пристроїв.

Найбільший вплив угода матиме на Apple, яка є єдиним виробником смартфонів, що використовує власний порт Lightning. У 2021 році Apple продала 241 мільйон iPhone по всьому світу, з яких близько 56 мільйонів — у Європі. В ЄС зазначили, що «правило поширюється на всіх і кожного».

Критики вважають, що новий закон «придушить інновації», позбавляючи виробників розробки покращених стандартів зарядного пристрою. В ЄС заперечують — вони оновлюватимуть законодавство в міру розвитку нових технологій.

Єдиний нерегульований момент у законі — ноутбуки. Розробникам дають термін не 24 місяці, а 40. Це пов’язано зі складністю створення стандартного зарядного пристрою, який застосовується до ноутбуків з різними вимогами до живлення.

Законопроєкт ще мають ухвалити Парламент і Рада ЄС пізніше цього року, але, схоже, це формальність. У пресрелізі Європейський парламент чітко заявив, що закон набуде чинності «до осені 2024 року».

читайте также
Комментарии