Елеонора Чорноморченко
05 октября 2022

«Відкритий перелом». balbek bureau презентували проєкт меморіалу в Ірпені

Архітектори balbek bureau представили на своєму сайті проєкт «Відкритий перелом» — концепцію меморіального історико-архітектурного комплексу навколо зруйнованого моста біля Ірпеня. У ньому команда пропонує зберегти розлом моста в первинному вигляді, а нову дорогу проєктувати паралельно до зруйнованої.

Фото — balbek bureau.

Фото — balbek bureau.

Для меморіалу використовуватимуть матеріали, пов’язані з подіями, що тут відбувалися: бетон — це зруйновані мостові опори, гравій — кам’яні воронки від снарядів, кортенова сталь — згорілі під обстрілами автомобілі.

Біля розлому архітектори пропонують облаштувати відкриті оглядові майданчики, які зруйнують «четверту стіну» між спостерігачами й місцем подій. На місці тимчасової переправи, через яку наразі організований дорожній рух, – звести пішохідний міст. Річище річки Ірпінь розчистять, а береги — укріплять.

Поруч із меморіалом також пропонують звести паркувальний майданчик для відвідувачів. Відділити руїни від паркової зони архітектори хочуть за допомогою контрастних пішохідних галерей.

Наразі Міністерство культури та інформаційної політики оприлюднило концепцію проєкту для обговорення громадськості — долучитися можуть усі охочі.

читайте также
Комментарии