Валерій Лавровський
20 сентября 2022

Вчені змогли порахувати всіх мурах на Землі. Як?

Вчені з Університету Гонконгу виявили, що кількість мурах на Землі становить 20 квадрильйонів. Разом їхня вага складає приблизно 12 мільйонів тонн вуглецю. Це більше за диких птахів і ссавців світу разом узятих, повідомляє The Conversation. Дослідження опубліковано у журналі PNAS.

Фото — Christian Ziegler.

Фото — Christian Ziegler.

Вчені проаналізували 489 досліджень популяцій мурах, проведених по всьому світу. Це включало роботи англійською, іспанською, французькою, німецькою, російською, китайською та португальською мовами. Це понад 15 700 видів і підвидів мурах, а також багато інших, ще не названих наукою.

Дослідження охопило всі континенти та основні середовища існування мурах: ліси, пустелі, луки та міста. Вчені використовували стандартизовані методи збору та підрахунку мурах, наприклад, пастки та зразки листя.

Для виявлення маси організмів зазвичай вимірюється їхній вуглецевий склад. Вчені підрахували, що 20 квадрильйонів мурах середнього розміру відповідають сухій вазі або «біомасі» приблизно 12 мільйонів тонн вуглецю.

Також автори виявили, що мурахи розподілені на поверхні Землі нерівномірно. Пік їхньої популярності — у тропіках, проте мурах також було багато в лісах та посушливих регіонах. Але вони стають менш поширеними у містах, селищах тощо.

Вчені зазначили, що висновки дослідження неповні — вони рахували переважно наземні зразки. Тобто інформації про чисельність мурах на деревах або під землею досить мало.

Дуже коротко: війна поставила під загрозу нашу роботу, тому ми просимо вас допомогти й далі робити те, що в нас добре виходить, — розповідати про культуру, науку, доказову медицину та психологію, історію, архітектуру та урбаністику, права людини, секс і фемінізм. А ще якими постають ці теми при погляді крізь призму війни.

 

Як це зробити?

 

Patreon | Банка Monobank | PayPal: info@mayak.org.ua

читайте также
Комментарии