Елеонора Чорноморченко
07 июня 2022

Під льодом антарктичної ріки виявили підводну екосистему. Там живуть мікроскопічні істоти

Команда вчених з Нової Зеландії знайшла в антарктичній печері глибиною в 500 метрів «прихований світ». У ньому живуть зграї маленьких істот, схожих на креветок. Про це повідомляє видання The Guardian.

Фото — NIWA/Craig Stevens

Фото — NIWA/Craig Stevens

Новозеландські вчені досліджували в Антарктиді роль лиману на кліматичне танення шельфового льоду. Цікава знахідка очікувала їх за сотні кілометрів від краю шельфового льоду Росса. Коли вчені просвердлили лід у річці, то їхню камеру заполонили амфіподи, або ж бокоплави. Ці маленькі істоти належать до роду ракоподібних — так само, як омари, краби та кліщі.

Image Title
Image Title

«Якийсь час ми думали, що з камерою щось не так, але коли фокус покращився, то помітили рій членистоногих розміром близько 5 мм. Ми стрибали від щастя, адже тварини, які плавали навколо нашого обладнання, свідчили, що внизу дуже важлива екосистема», — сказав дослідник Національного інституту води та атмосфери Крейг Стівенс.

Вчені залишили в річці прилади, щоб спостерігати за її поведінкою та зрозуміти, що робить воду унікальною. Їм також відомо про цілу мережу прихованих прісноводних озер і річок під льодовиковими щитами Антарктики. Проте наразі ці місця ще недостатньо досліджені.

Комментарии