Поліна Литвиненко
25 апреля 2022

Десятки мирних жителів Бучі були вбиті забороненими флешетами

У деяких тілах загиблих у Бучі судмедексперти виявили невеликі металеві дротики, або флешети. Це неточна летальна зброя, використовування якої в густонаселених цивільних районах є порушенням гуманітарного права, пише The Guardian.

Фото — Alessio Mamo.

Фото — Alessio Mamo.

«Ми виявили кілька тонких, схожих на цвяхи предметів у тілах чоловіків і жінок, знайдених у Бучанському регіоні», — повідомив український судмедексперт Владислав Піровський.

Незалежні експерти зі зброї, які переглянули фотографії металевих стріл, також підтвердили, що це були флешети.

Фото — Alex Horton/The Washington Post.

Фото — Alex Horton/The Washington Post.

За словами очевидців, російська артилерія застосувала ці снаряди перед відходом із регіону наприкінці березня.

Флешети  — металеві стріли-дротики розміром з олівець. Це особливий тип авіаційної зброї, розроблений на початку XX століття. Її використовували ВПС протиборчих сторін при атаках на скупчення піхоти та кавалерії супротивника у боях Першої світової війни. Дротики скидали з літаків для ураження піхоти або використовували у спеціальних артилерійських снарядах. В одному снаряді може бути до 8 тисяч стріл.

 

Останній відомий факт застосування флешетів — збройні сили Ізраїля у секторі Газа у 2008 році. Країна розпочала поетапну відмову від танкових снарядів з дротиками у 2010 році, через два роки після того, як солдати випустили залп флешетів по оператору Reuters Фаделю Шана. Вони прийняли камеру журналіста за зброю та вбили його разом із вісьмома цивільними.

Ми писали, що У Бучі розпочалася робота з ексгумації тіл, які знайшли у братській могилі.

читайте также
Комментарии