Валерій Лавровський
09 февраля 2023

Рак простати вперше викликав у американця ірландський акцент

У 50-річного американця із діагнозом рак передміхурової залози розвився синдром іноземного акценту. Хвороба викликала в нього ірландський діалект. Це лише третій зафіксований випадок, пов’язаний із раком, та перший — із раком простати, повідомляє Science Alert.

Зображення — VCHRI.

Зображення — VCHRI.

У чоловіка зі США акцент з’явився лише через 20 місяців після діагнозу хвороби. Сам пацієнт ніколи не був в Ірландії. Лікарі підозрюють, що синдром — результат рідкісного паранеопластичного неврологічного розладу. Він з’являється, коли рак за межами мозку викликає імунну відповідь, яка може впливати на нервову систему.

Незважаючи на хіміотерапію та опромінення, рак пацієнта продовжував швидко прогресувати, поступово паралізуючи його організм і остаточно обірвавши його життя. У чоловіка зберігався ірландський акцент до самої смерті.

Синдром іноземного акценту найчастіше пов’язаний з інсультами або черепно-мозковими травмами. Найвідоміший випадок — норвезька жінка, яка у 1941 році отримала поранення голови під час бомбардування Осло. Через кілька місяців вона почала говорити з німецьким акцентом. Більш свіжий приклад — жінка з Арізони, яка почала говорити «буквально, як Мері Поппінс». У її випадку причина не була зрозумілою.

Щодо випадків із діагностованим раком: 60-річна жінка почала говорити з невизначеним акцентом після того, як рак молочної залози поширився в її мозок.

Дослідження опубліковано у журналі BMJ Case Reports.

читайте также
Комментарии