Валерій Лавровський
12 декабря 2022

Куріння сигарет викликає майже 500 захворювань. Дослідження

Китайські вчені з Академії медичних наук та дослідники Оксфордського університету виявили, що куріння сигарет підвищує ризик виникнення 476 різних захворювань. Серед них кілька типів раку, захворювання мозку, печінки, підшлункової залози, очей тощо, повідомляє IFL Science. Дослідження опубліковано в журналі The Lancet. Це перше подібне дослідження серед дорослого населення Китаю.

Фото — Getty Images.

Фото — Getty Images.

У рамках дослідження вчені розглядали 85 причин смерті та 476 різних окремих захворювань у понад 512 тисяч респондентів, які брали участь у роботі з 2004 по 2008 роки. Загалом за ними спостерігали у середньому 11 років. Чоловіки були серед більшості тих, хто курив регулярно — 74,3%. Жінки — 3,2%.

Порівняно з тими, хто ніколи не палив, чоловіки, які курили регулярно протягом певного періоду, мали приблизно на 10% більший ризик розвитку будь-якої хвороби. Зокрема вірогідність захворювання на рак гортані становила 216%. Автори зазначили, що чоловіки, які живуть у містах, часто починають палити в молодшому віці і курять більше, ніж ті, хто живе в сільській місцевості.

Також дослідники зазначили 56 основних захворювань для курців обох статей: рак легенів, шлунка та сечового міхура; діабет; серцевий напад; аневризма аорти; пневмонія; виразка шлунка і катаракта.

За словами авторів, у людей, які кинули палити до серйозних загроз здоров’ю, приблизно через 10 років ризик захворювання знизився до такого ж рівня, як і у тих, хто взагалі ніколи не курив.

читайте также
Комментарии