Валерій Лавровський
24 августа 2022

У Китаї вимер ссавець, який надихав на казки про русалок

Китайські і британські дослідники оголосили про вимерлого в Китаї дюгоня. Лише троє з 788 опитаних людей із прибережних громад країни бачили дюгоня за останні п’ять років, повідомляє BBC. Дослідження опубліковано у журналі Royal Society Open Science.

Фото — Istockphoto.

Фото — Istockphoto.

Вчені вважають, що повільна, розслаблена поведінка дюгоня, ймовірно, зробила його вразливим. У ХХ столітті місцеві мисливці шукали тварину заради шкіри, кісток і м’яса. Дослідники виявили, що з 2000 року не було жодного підтвердженого спостереження.

Дюгонь важить майже півтонни та є єдиним морським ссавцем-вегетаріанцем. Подібний за зовнішнім виглядом і поведінкою до ламантина, вирізняється своїм китоподібним хвостом. Вважається, що він надихнув на написання морських історій про русалок.

Фото — Patrick Louisy.

Фото — Patrick Louisy.

Після помітного зменшення популяції дюгони були класифіковані Державною радою Китаю в 1988 році як тварина, що охороняється на національному рівні. Вчені вважають, що триваюче руйнування його середовища існування, включно з відсутністю морської трави для корму, спричинило «швидкий колапс популяції».

Фото — Adobe Stock.

Фото — Adobe Stock.

Дюгони досі існують в інших частинах світу, але стикається з подібними загрозами, як у Китаї. Він зустрічається в мілководних прибережних водах Індійського та західної частини Тихого океанів, але цей вид класифікується як «вразливий» у червоному списку Міжнародного союзу охорони природи.

читайте также
Комментарии