Валерій Лавровський
26 октября 2022

Китайські вчені створили голуба-кіборга на сонячній батареї

Вчені коледжу електротехніки та автоматизації Шаньдунського науково-технологічного університету розробили чіп, за допомогою якого можна керувати голубами. Контролер кріпиться до голови птахів та працює від сонячної енергії майже дві години, повідомляє South China Morning Post.

Фото — Journal of Biomedical Engineering.

Фото — Journal of Biomedical Engineering.

Дослідники зазначили, що в попередніх експериментах вони керували голубами протягом приблизно 45 хвилин, це дорівнює часу польоту комерційного дрона.

Дослідники експериментували над п’ятьма голубами. Птахи виконували прості команди: поворот праворуч або ліворуч у польоті. Іноді вони не реагували на запити через втому або відволікання під час польоту.

Вчені заявили, що продуктивність контролеру мозку можна покращити за рахунок штучного інтелекту — щоб зменшити навантаження на збір даних і обчислення. Також можна оновити сонячні батареї.

Інженери вважають, що «птахів-кіборгів» можна буде використовувати у пошуково-рятувальних операціях та навіть у деяких військових цілях.

Як розповів анонімний дослідник SCMP, деякі з провідних проєктів у цій галузі фінансувалися Агентством передових оборонних дослідницьких проєктів США і Народно-визвольною армією Китаю. Це включало створення «тварин-кіборгів» для збору розвідданих або носіння зброї в небезпечних ситуаціях. Також їх можна використовувати у антитерористичних операціях або під час бойових завдань.

Превʼю — Britannica.

читайте также
Комментарии