Елеонора Чорноморченко
21 июня 2022

Птахи, які сідають на лінії електропередач, спричиняють пожежі. Чому це відбувається

Науковці Денверського університету виявили, що за останні кілька років понад три десятки пожеж в США пов’язані з птахами. Пернаті часто сідають на лінії електропередач, де їх може вражати струмом, тож якщо вони падають на суху землю, то можуть спричинити загоряння лісу. Про це повідомляє науковий журнал Science.

Фото — Unsplash

Фото — Unsplash

Дослідники стверджують, що найчастіше такі лісові пожежі виникають у регіонах, які є схильними до сильних посух та мають велику кількість рослинності, яка швидко висихає та стає потенційним осередком загоряння. У зоні ризику також перебувають великі хижі птахи із цих регіонів, як-от яструби, орли та сови, які під час приземлення або зльоту можуть торкатися декількох дротів одночасно.

Дослідження показало, що зазвичай пожежі були невеликими: більшість з них спалило близько 1,2 гектара (це майже два футбольні поля). Проте експерти застерігають, що надалі руйнування можуть бути ще масштабнішими. Саме тому необхідно оновлювати електричну інфраструктуру, наприклад, ізолювати дроти та встановлювати шипи, які перешкоджатимуть птахам сідати на дроти.

Ця проблема поширена по всьому світі та має як економічні, так і екологічні наслідки. Так, ще одне дослідження в Ірані показує, що 15% уражених електричним струмом — це рідкісні види, як-от степовий орел або єгипетський гриф.

Комментарии